Utvidet arbeidsgiveransvar i konsernforhold

Regjeringens proposisjon 14 L (2022–2023) inneholder forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, knyttet blant annet til arbeidsgiveransvar i konsern, der ett av punktene knytter seg til plikten til å tilby annet passende arbeid i konsern.

Arbeidstakers fortrinnsrett til ny ansettelse etter å ha blitt sagt opp på grunn av virksomhetens forhold skal, sammen med plikten til å tilby annet passende arbeid, sikre arbeidstakerne et effektivt stillingsvern i forbindelse med nedbemanning. Det foreslås nå at plikten til å tilby annet passende arbeid skal gjelde for alle selskap som inngår i et konsern.

Gjeldende rett

Etter aml. § 15-7 (2) er en oppsigelse som skyldes driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak i virksomheten ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker. Plikten til å tilby annet passende arbeid som arbeidstakeren er kvalifisert for retter seg i dag mot arbeidsgiver, og vil som hovedregel være avgrenset til det rettssubjektet arbeidstakeren er ansatt i. Fortrinnsretten til ny ansettelse gjelder for arbeidstaker som har vært ansatt i virksomheten i til sammen minst tolv måneder de siste to år.

Endringsforslag

Det foreslås at plikten til å tilby annet passende arbeid utvides til å gjelde alle virksomheter i et konsern. Dette skal være en «sekundær» rettighet som først vil være aktuell i de tilfellene hvor arbeidsgiver selv ikke har annet passende arbeid å tilby. Dette innebærer at oppsigelse ikke er saklig hvis det er passende oppgaver andre steder i konsernet. Gjeldende arbeidsgiver vil bli pliktig å spørre andre arbeidsgivere i konsernet om de har en åpning – dette kalles delt arbeidsgiveransvar. Merk at denne plikten kun gjelder foretakene som holder til i Norge. Fortrinnsretten gjelder også nye selskaper som tilkommer konsernet etterpå.

Hva kan endringene bety for konsern

Virksomheten som skal nedbemanne, har aktivitetsplikt. Det innebærer at de må gi nødvendige opplysninger om de overtallige, slik at de andre foretakene kan vurdere om de har passende arbeid. De andre foretakene må foreta reell vurdering om de har passende arbeid å tilby, og dette vil kunne bli krevende vurderinger. Rettsvirkningen om arbeidsgiver ikke oppfyller sine plikter, er at oppsigelsen kjennes ugyldig, og arbeidsforholdet skal da som hovedregel fortsette.

Dette vil bl.a. påvirke hvordan det informeres fra selskapene om ledige stillinger, slik at informasjonen blir tilgjengelig for de avsatte på en hensiktsmessig måte.

Arbeidsgiver kan gjøre en saklig avgrensning av hvilke foretak som skal omfattes av tilbudsplikten, f.eks. som følge av geografiske forhold, bransje eller sektor m.m. Dette skal drøftes med de tillitsvalgte, må være saklig begrunnet, og dokumenteres f.eks. i en drøftelsesprotokoll.

Øvrige virksomheter i konsernet

Hva som blir viktig for de andre virksomhetene i konsernet når det gjelder de foreslåtte endringene, blir bl.a. å dokumentere de interne prosessene som omhandler:

  • Annet passende arbeid i virksomheten

  • Vurderingen for hvorfor overtallige ikke kvalifiserer til en stilling

  • Lagring av ovennevnte dokumentasjon

Arbeidsgivers ansvar

Arbeidsgiver er ansvarlig hvis annet foretak i konsern ikke opprettholder sine plikter ift. overtallige. Hvis arbeidsgiver har informert godt, skal som hovedregel ikke arbeidstaker fortsette i stilling, men få erstatning. Dette tilfaller arbeidsgiver selv om feilen ble begått av andre konsern-foretak. Dette viser viktigheten av å ha godt samarbeid mellom selskap i konsern.

Hvordan konsern kan forberede seg på de foreslåtte endringene

Som følge av de foreslåtte endringene i aml. 15-7 (2) vil nedbemanningsprosesser bli mer tidkrevende, samt at de kan gi mer risiko på grunn av mulig tvist. 

Det bemerkes at konsernfortrinnsretten kun vil gjelde stillinger som arbeidstakeren er kvalifisert for. Derfor blir det viktig å sørge for at konsernets stillingsbeskrivelser vurderes og eventuelt justeres med tanke på relevant krav til utdanning, erfaring, kompetanse og personlige forutsetninger. På denne måten vil arbeidsgiver bedre kunne etterleve kravene til konsernfortrinnsretten ift. å kunne foreta saklige vurderinger av avsatt arbeidstakers egnethet til stilling.

ilico hjelper deg!

Skulle din bedrift ha behov for å vurdere og kvalitetssikre stillingsbeskrivelser, bistår vi dere gjerne – dette har vi mye erfaring med. Ta kontakt med oss på: post@ilico.no.

Ubåt

Webdesigner, ubat.no

https://www.ubat.no
Forrige
Forrige

ilico AS og Veksthuset Personal AS inngår partnerskap for å styrke HR-tjenestene

Neste
Neste

Hjemmekontorforskriften oppdateres – hvordan påvirker det din bedrift?