Oppsigelse
En oppsigelse markerer slutten på et arbeidsforhold og kan komme fra enten arbeidsgiver eller arbeidstaker.
Hva er en oppsigelse?
Et arbeidsforhold avsluttes ved at enten arbeidsgiver eller arbeidstaker leverer en skriftlig oppsigelse.
Det er faste regler for hvordan en oppsigelse skal skje, både for arbeidstaker og arbeidsgiver. Med unntak av tidsbestemte arbeidsforhold, som for eksempel vikariater, vil et arbeidsforhold ikke avsluttes av seg selv.
Hvor lang er vanlig oppsigestid?
Etter prøvetiden er lovens oppsigelsestid en måned, men man står fritt til å avtale lengre oppsigelsesfrist. I mange tilfeller vil det være en avtalt oppsigelsestid på tre måneder
Oppsigelsestiden øker med alder og ansettelsestid i henhold til lovverket.
Må oppsigelsen være skriftlig?
Ja, en oppsigelse fra arbeidsgiver må være skriftlig. Det stilles strenge krav til innholdet i en oppsigelse fra arbeidsgiver. En oppsigelse fra arbeidsgiver må være skriftlig, og det er tydelige krav til hva oppsigelsen skal inneholde.
Ønsker derimot arbeidstaker å si opp finnes det ikke i utgangspunktet ikke noen formkrav.
Dette er regulert i arbeidsmiljøloven kapittel 15.
Ved en oppsigelse fradeles dette vanligvis inn i to hovedtyper. Disse to er:
1. Oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold
Diftsinnskrenkning: Oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold er som oftest begrunnet i bedriftens behov for å tilpasse drift for å redisere kostnader. Det vil si at det må foretas en driftsinnskrenkning.
Nedbemanning: I noen tilfeller kan det være behov for å tilpasse bemanningen grunnet endrede forutsetninger i driften. I så fall snakker vi om nedbemanning.
Ved nedbemanning vil man normalt se på hele bedriften for å finnet et grunnlag for utvelgelse. Ønsker man å å snevre inn grunnlaget, må det saklig begrunnes.
For å foreta et utvalg er det viktig at arbeidsgiver saklig vurderer utvelgelseskriterier.
Som oftest benyttes det fire kriterier:
Kompetanse
Ansiennitet
Alder
Sosiale/økonomiske forhold
Viktig å huske på ved nedbemanning og oppsigelse:
Ved en nedbemanning eller driftsinnskrenkning i bedriften er det viktig at man analyserer bemanningsbehovet. Det er også viktig at arbeidsgiver først forsøker å finne annet passende arbeid til dem som står i fare for å bli sagt opp.
Arbeidsgiver bør vurdere om endringsoppsigelse kan være et alternativ. Det vil si at bedriften ser på mulighet for å tilby nytt arbeid på endrede vilkår. Dette avvikles gjennom en endringsoppsigelse. (se egen artikkel om endringsoppsigelse)
2. Oppsigelse grunnet arbeidstakers forhold
Oppsigelse grunnet arbeidstakers forhold kan for eksempel være:
Dårlig arbeidsprestasjon
Ugyldig fravær
Prestasjonssvikt
Ordrenekt
Rusmisbruk
Opphold i fengsel/varetekt
Brudd på taushetsplikten
Illojalitet
Samarbeidsproblemer og trakassering
Det er allikevel viktig å huske på at hvert enkelt tilfelle er individuelt og grunnlaget for oppsigelsen må være saklig og godt dokumentert.
Oppfølging før oppsigelse
Arbeidsgiver bør ha regelmessig dialog, og gi vedkommende mulighet til forbedring, og eventuelt ha gitt en eller flere advarsler før oppsigelse vurderes.
Det er ikke et lovmessig krav om at advarsler må gis, eller hvor mange, men det er arbeidsgiver som må dokumentere at prosessen har vært saklig. I denne sammenhengen vil kopier av eventuelle advarsler og annen kommunikasjon utgjøre viktig dokumentasjon.
Det må foreligge saklig grunn
For at en oppsigelse skal være gyldig, må den være saklig begrunnet, dvs. at den begrunnes av virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Dette er lovfestet i arbeidsmiljøloven § 15-7.
Oppsigelse fra arbeidsgiver krever grundig saksbehandling, nøye vurderinger, og samtaler i forkant. Det er vesentlig at man tar seg god tid i prosessen, og at det søkes bistand dersom dette er nødvendig.
Når en oppsigelse begrunnes i forhold knyttet til virksomheten eller arbeidsgiver, er årsaken ofte av økonomiske hensyn. Dersom oppsigelsen derimot begrunnes i forhold på arbeidstakers side, er dette som regel et resultat av et større brudd på f.eks. arbeidsgivers arbeidsreglement.
Dersom arbeidstaker mener at oppsigelsen er usaklig begrunnet kan man kreve forhandlinger. Hvis ikke partene kommer til enighet, kan arbeidstaker reise søksmål for tingretten og påstå at oppsigelsen skal kjennes ugyldig.